Tervezett elévülés

Sokan, sokféle módon körülírták már a témát, de talán ez a megfogalmazás a legőszintébb:
“A fogyasztói társadalom három alappillére: a reklám, a tervezett elavulás és a hitel.”

Sajnos szerelőként sokszor szembesülünk a tipikus fogyasztói társadalomnak gyártott, pár hónapos használat után – de mindenképp a jótállási idő lejártát követően – menthetetlen készülékekkel és alkatrészekkel.

Vajon miért pörögnek túl nagy teljesítményen a hajszárítók? Miért szerelik úgy a mosógépeket és az okostelefonokat, hogy a legfontosabb alkatrészeket pokoli nehéz legyen kiszerelni belőlük? Miért nehezítik meg saját eszközeik javítását még a legmenőbb technológiai cégek is?

Nagyon sok gépnek például a kapcsolói igazán silány minőségűek, beégnek az érintkezők, elolvad a kapcsolóház. Alkatrészt beszerezni pedig nem könnyű hozzájuk: a külföldről szállított, gagyibb kisgépek gyártói sokszor egy-két év után felszívódnak, nem szállítanak alkatrészeket. Javítási szempontból ezért szoktuk ajánlani, hogy hazai gyártmányú gépeket vegyenek az emberek, mert ugyan egy magyar gyártmányú bojler drágább mint például egy olasz, de még húsz évig biztos tudunk alkatrészt találni hozzá.

Van aki összeesküvést kiált, van aki csak legyint, és azt mondja: “Ez a modern gazdaság rendje”.
A tervezett elévülés elméletéről van szó: a gyártók azért nem készítenek tartós dolgokat, hogy gyakrabban vásároljunk, megmaradjanak a munkahelyek és pörögjön a gazdaság.

A gazdasági növekedés társadalmának kritizálói azonban rámutattak, hogy ez hosszú távon fenntarthatatlan, ugyanis égbekiáltó ellentmondáson alapul. Aki azt hiszi, hogy végtelen növekedés fenntartható egy véges bolygón, az őrült, vagy közgazdász.

"Ilyen nincs,és mégis van"

“Ilyen nincs, és mégis van”

A vita alapja:
Livemore egy kisváros Kaliforniában, ahol többek mellett egy tűzoltóállomás is létezik, amely egy villanykörte miatt lett híres. 1901-ben gyártották és azóta, kisebb-nagyobb megszakításokkal, folyamatosan működik. Webkamerát szereltek fel mellette, és interneten keresztül közvetítik a mindennapjait. Eddig három webkamerát és egy szünetmentes tápegységet élt túl…

Tehát tart ott a technika és a tudósaink, hogy működhetne az örök életre szóló készülékek gyártása, de hol abban a “biznisz”?!

A mai műszaki cikkeket nem tervezik tartósra. Ettől lesznek olcsóbbak, így kevesebb jövedelmemmel rendelkezőek is megvásárolhatják – sorolhatják az érveket a gyártók. Folyamatosan változik a műszaki tartalom, kinézet, ezzel is váltásra serkentve a fogyasztókat.

A tervezett elévülés alap koncepciója:

A kifejezést Bernard London használta először az amerikai kormánynak tett javaslatában, amely az 1929-es gazdasági krízis egyik lehetséges megoldásaként született. A szakember törvényileg kötelezővé tette volna a tárgyak elévülését, például egy asztalt öt évig lehetett volna használni. Miután egy termék előírt használati ideje lejárt, a kormánynak kötelező lett volna töredék áron felvásárolni a terméket. A fogyasztók meg újabb terméket vásároltak volna, ami beindítja a gazdaságot, munkahelyeket teremt, megszünteti a gazdasági problémákat.

A javaslatot nem fogadták el, de a tervezett elévülés a későbbiekben a növekedést megcélzó piacgazdaság alapelvévé vált.

Chippel tervezett világ
Nem titok, a tintasugaras nyomtatókat eleve úgy tervezik, hogy ha egy adott nyomtatási számot elérnek, meghaladnak, akkor hibaüzenetet adjanak ki és ne nyomtassanak többet. A szervizben a vonatkozó alkatrész cseréje a szakember munkabérével együtt többe kerül, mintha egy újat vásárolnánk.
Lelkes hozzáértő emberek megállapították (már évekkel ezelőtt, és a gyártók is bevallották), hogy a nyomtatások számát egy chip kíséri figyelemmel. Számlálóját pedig ingyenesen terjesztett és készített szoftverek használatával újra lehet írni, és így a nyomtató tovább működik. Hasonlóan tervezett a nyomtatók patronjának életciklusa is.

Rövid életű akkuk
Egy termék életciklusát a beépített akkumulátor is meghatározza.
Amerikában a Neistat testvérek az iPod óriásplakátjaira ráfújták, hogy “Az iPod cserélhetetlen akkumulátora 18 hónapig tart.” A testvérek ugyanis megtudták egyrészt, hogy az iPod beépített akkumulátora 18 hónap után tönkremegy, másrészt olcsóbb új iPod zenelejátszót vásárolni, mint kicserélni az akkut a régiben.

Tervezett ellenállás
A szoftverek esetében is beszélhetünk tervezett elévülésről. A gyártó öt-tíz év elteltével eldönti, hogy nem támogatja tovább az adott verziójú terméket, és emiatt a fogyasztó cserélni kényszerül. Most épp a Windows XP esete van terítéken. A felhasználók makacs ellenállása miatt a Microsoft többször is módosította a kifutási határidőt.

Egy másik gyakori példa az elektrolit kondenzátorok esete, amelyek lapostévékben, monitorokban, játékkonzolokban és számos más készülékben is megtalálhatóak. A kondenzátorok rosszul tűrik a hőt, felpúposodnak és tönkremennek. A svájci Le Temps egyik cikke szerint mégis gyakran kifejezetten olyan alkatrészek közelébe építik be őket, amelyek melegednek, holott lenne máshol is hely számukra.

Az csak egy plusz kedveskedés a gyártóktól, hogy sokan közülük az elektronikai eszközök szerelési útmutatóit jogvédetté teszik. Az információknak így csak a szervizeik vannak birtokában, mások számára nem elérhetőek.

A cégek hallgatnak
Amelyik mégsem, az a divat, az új színek és formák iráni igényre hivatkozik, mint elsődleges csere okra. Állításuk szerint hamarabb cserélik le a kisgépek tulajdonosai a készülékeiket egy új szín, vagy forma miatt, mintsem azt a műszaki állapotuk indokolttá tenné.

Hát nem tudom melyik társadalmi réteg az, amelyik egy színárnyalat, vagy gömbölyített forma miatt százezreket szór ki az ablakon indokolatlanul, de örülök neki ha van ilyen, hiszen akkor nincs veszve minden, van még fizetőképes kereslet…erre is.

Tehát ne aggódjunk mi, földi halandók! Nem vagyunk egyedül! A szomszéd is szitkozódik a kezét leforrázó, orrán-száján spriccelő, fél éves vasaló miatt. De sebaj, mert a boltban van másik, egy szebb, nagyobb és ugyanolyan bóvli készülék, ami csak ránk vár, és persze a pénztárcánk tartalmára. Úgy az utolsó fillérig…

Válasz

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>