Mégiscsak – Gáz van gyévocská!

A mindennapjainkat feldúlja a választási láz.

Vízszerelőként igazolhatjuk, hogy még a legjobb háztartásokban is ez folyik a csapból.
Megerőszakolják az elménket a sok ígérettel, közhellyé avanzsált és napjainkra már szürreálisnak tűnő jövőképekkel.

Itt egy újabb szösszenet, pro és kontra!

A hír:

Összekapcsolták csütörtökön a magyar és a szlovák földgázhálózatot, a két ország miniszterelnöke, Orbán Viktor és Robert Fico jelenlétében a Pest megyei Szada melletti tranzitállomáson. Az összesen 111 kilométer hosszú, kétirányú, 75 bar nyomású csővezeték magyarországi szakasza 92 kilométer hosszú, két végpontja Vecsés és Balassagyarmat.

Kampányfogás üres ígérettel, vagy jövőbelátó "mentőakció" ?

Kampányfogás üres ígérettel, vagy jövőbelátó “mentőakció” ?

A beruházó Magyar Gáz Tranzit Zrt. korábbi tájékoztatásában hangsúlyozta: az új gázvezeték növeli Magyarország és a régió ellátásbiztonságát, erősíti Magyarország tranzitszerepét, és hozzájárul a hazai gáztárolók előnyösebb kihasználtságához.

Robert Fico szlovák miniszterelnök beszédében közölte, hogy a magyar és szlovák földgázhálózatot összekapcsoló vezeték tesztidőszaka július 1-jén indul, jövő január 1-jén pedig megkezdődik a normál üzemű működés.
A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az új vezetéken keresztül nem orosz eredetű gáz érkezhet majd Magyarországra. Szavai szerint így ezentúl “akármi is történik tőlünk keletre”, Magyarországra mindenképpen érkezik gáz. Mindezek alapján az energiaellátás és általában a gazdaság szempontjából is történelmi jelentősségűnek nevezte Orbán Viktor a két ország gázhálózatának összekapcsolását.
Felidézte emellett a korábbi gáztározó-visszavásárlást és a Mol-részvények megvételét, majd úgy értékelte: “Ma a magyar állam kezében van minden eszköz, amely ahhoz szükséges, hogy akármi történjék a világban, a magyar háztartások és a gazdaság gázellátása kiszámítható és biztonságos legyen.”

A kontra:

A csővezeték még el sem készült, nem történt meg a próbaüzemeltetése sem, ezáltal engedélyt sem kapott – állítják a szakértők.

Sokak szerint csupán választási kampánycélokat szolgál az új magyar-szlovák gázvezeték átadása.
Az új vezeték avatásával a Fidesz-kormány az ellátásbiztonság javulásának hamis illúzióját kelti – vélik a hozzáértők, akik arra figyelmeztetnek, hogy a cső szlovák oldalon a Testvériség gázvezetékhez kapcsolódik, amely Oroszországból Ukrajnán át Szlovákián keresztül szállít gázt Csehországba, és az osztrák gázelosztó központba, Baumgartenbe. Ezen a csővezetéken pedig ugyanaz az orosz gáz érkezik, mint a magyar határra, Beregdarócra befutó ukrán vezetéken. Vagyis, ha Oroszország, vagy Ukrajna elzárja a gázcsapokat, a Testvériség üresen kong majd.
Így Magyarország ellátását nem oldja meg az északi vezeték. Még akkor sem, ha a szlovák szakemberek komoly műszaki teljesítményt produkálva megfordítják a vezetéken a szállítási irányt. Így a csövön Nyugat-Európából megy majd a gáz kelet felé, és ebből a mennyiségből valamilyen csoda folytán juthat majd Magyarországnak is, az ukrajnai vezeték esetleges elzárása esetén ugyancsak ellátási gondokkal szembesülő szlovákiai fogyasztók rovására. (Ráadásul a szlovákoknak nincsenek jelentős gáztároló kapacitásaik sem, amiből földgázt juttathatnának Magyarországra.) Igaz, jelenleg hazánkban is hiába van mintegy hat milliárd köbméter tárolási tér a kormányzat kezében, ami az ország több mint féléves ellátására elegendő lenne, mert a kormányszintre üresen tartja mind a kereskedelmi, mind a vészhelyzeti tárolókat.
A másik perspektíva a magyar-szlovák csövön Lengyelországból érkező gáz lenne, de miután az új lengyel-szlovák vezeték még nem épült ki, s ha ez meg is történt volna nem lenne mit belepumpálni, mert ma még Lengyelország is az oroszoktól kapja a gázt. A lengyel palagáz kitermelésre is még évekig kell várni csakúgy mint a cseppfolyósított gázt kezelő terminál elkészülésére, amivel képesek lesznek fogadni a tengeren tartályhajókról érkező földgáz szállítmányokat, majd azokat újra légneműsítve exportálni tudja a majdan kiépülő észak-déli európiai gázszállítási folyosón Közép-Európába, így Magyarországra is.
Az Orbán-kabinett jelentős figyelmet fordított a gázvezeték összeköttetés kiépítésére a szomszédos országokkal, csak ott sántít a dolog, hogy jelenleg a vezetékeken mindössze kifelé szállítható a gáz.

A szakemberek által másik sérelmezett történet pedig a palagáz kitermelése, melyhez a kormány nem ad semmilyen támogatást. Holott az úgynevezett Makói Árokban és a Békéscsabai Medencében annyi gáz rejtőzik a föld alatt, amennyi az ország szükségleteit több mint egy évszázadon át képes lenne kielégíteni.

Egy hozzászóló az 1972-es fényeslitkei Barátság II. olajvezeték átadásához hasonlította a jelen esetet.Akkor is hiányzott még vagy 20 km a vezetékből, de a televízió már beharangozta, hogy elindult az olaj a Szovjetunióból.

Aztán szakértő legyen a talpán aki eligazodik a kusza politikai és műszaki -mesterien összefűzött – szálak között …

Válasz

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>