A csapvíz átka

Vashiányos pestiek? Hihetetlen, hogy vannak…

Sokan vagyunk úgy egy-egy csapvízzel megtöltött pohár kezünkben tartása közben, hogy bár szomjúságunkat leginkább az azonnali elfogyasztása enyhítené, de vajon egészségügyileg nem-e ártunk vele többet, mint egy cukrozott, mesterséges színezékekkel teli szénsavas üdítőitallal.

A vízművek által szolgáltatott vezetékes víz, ásványi anyag és mikrobiológiai határértékeit az ÁNTSZ határozza meg a 201/2001 (X.25.) Kormányrendelet alapján.
Mindennapjainkban észrevehetjük, hogy a vízben lévő ásványi anyagok határérték alatti mennyisége is komoly károkat okoz a háztartási berendezésekben és szaniterárukban. Tisztításuk, karbantartásuk komoly összegeket és időt emészt fel, a cseréjükről már nem is beszélve. Köztudottan a legkomolyabb problémákat a vízkő és a rozsda okozza, ami a víz keménységével, vastartalmával van összefüggésben.

Nálunk területenként is változó lehet a víz összetétele, ami nagyban függ a helyi adottságoktól.
A víz íze, állaga befolyásolja a vele készített ételek minőségét is. A fürdővízben lévő túl sok klór irritálhatja, kiszáríthatja a bőrt, kiütéseket okozhat. Különös tekintettel az érzékeny bőrű kisgyermekekre.
A túl klóros víz jellemzője – azon kívül, hogy igazi strand élményt nyújt, mikor belehörpintünk a medence vizébe -, hogy rossz ízű és zavaros állagú.

A magas vastartalmú víznek kellemetlen fémes íze van, valamint barnás színt is kölcsönöz neki a rossz állapotú, rozsdás vízvezeték. Ugyan a fiziológiai használat terén jellemző, az ásványvízre való fogyasztói átállás, de a víz alapvető eleme a háztartási tevékenységeknek is, a fogmosástól, főzéstől, egészen a takarításig.

Bizonyos háztartási gépeket meg lehet óvni a vízkövesedéstől (legalábbis élettartamukat meg tudjuk hosszabbítani) a különféle mosószerekhez adagolt vízkőoldóval, de a többi háztartási gépben (bojlerek, vízmelegítők, kávéfőzők, vízforralók), valamint szaniterekben és magában a vízcsőhálózatban továbbra is károkat okoz a vízkő és a rozsda.
Fővárosi szinten annyira rossz állapotú a vízcsőhálózat, hogy a két évvel ezelőtti csőtörés sorozat utáni felmérés, az 5000 kilométeres hálózatból 77 kilométernyi csövet kritikusnak minősített, ahol sürgető az azonnali felújítás, melyre tavaly 3,3 milliárd forintot fordítottak. Budapest első öntöttvas 500-as vízvezetékét 1869-ben, a Nádor utca alatt fektették le. A kőbányai medencét kötötte össze az Országház helyén épült ideiglenes vízművel, ami még csak 23 kilométeres hosszal rendelkezett.
A vas alapanyagú csövek korrodálódhatnak, a cement alapanyagúakból kilúgozódik a cement, a műanyag alapúak elöregednek. Ezek a folyamatok a csőfal elvékonyodását eredményezhetik és a cső töréséhez vezethetnek. Ez a régebbi vezetékszakaszokon nagyobb eséllyel fordulhat elő.

A technika fejlődésével folyamatosan felváltják a régi csöveket a korszerűbb anyagokból készült, újabb csőrendszerek, melyek biztosítják a zavartalanabb működést.

De mi van a társasházakkal?

Higiénikus....és gusztusos!   Ez nem egy lefolyó, hanem egy társasházi vízcső.

Higiénikus….és gusztusos!
Ez nem egy lefolyó, hanem egy társasházi vízcső.

Sajnos a legtöbb tömbház anyagi problémákkal küzd, amik ellehetetlenítik a vízvezetékkel való foglakozást (mindig csak az aktuális problémával tudnak foglalkozni), egészen addig, míg hatalmas károkat okozva, el nem “durran” egy-egy főnyomócső. Akkor aztán kivonul a közös képviselő által megbízott vízvezeték szerelő – és ha nem egy Jóska Pista bácsi a szomszédból – akkor a hiba megállapítása után, a társasház elkorrodált, szétmállott, eltört csővezetékét korszerű anyagú csövekkel pótolja vissza, ami javít a vízminőségén is.

Ilyen korszerű anyag, a térhálósított ötrétegű cső. Amely alumínium és polietilén rétegeinek köszönhetően egyesíti magában a fém és a műanyag csövek előnyeit, melyek a következőek:

- hosszú élettartam;
- magas hőmérséklet és nyomásállóság;
- 100%-ban oxigéndiffúzió-mentes;
- korróziómentes;
- minimális hőtágulás;
- egyszerű és gyorsan szerelhető.

Az alumínium biztosítja a könnyen formálhatóságot és formatartást, a polietilén réteg miatt pedig nem korrodálódik.

Az alacsony hővezetés tényezőinek köszönhetően az ötrétegű csőrendszernek minimális a hővesztesége, emellett pedig a műanyag rétegek segítenek elnyelni a vibrációt, így az ötrétegű cső akusztikai szigetelése is kiváló.

Tehát megoldás az van, de igény nincs, csak mikor beüt a krach kapkodunk fejvesztve a lehető legegyszerűbb, gyorsabb, olcsóbb megoldás után.

Sok társasházban hozzáértőnek nem nevezhető karbantartó brigádok úgy toldozzák-foltozzák a csöveket, mintha zoknit stoppolnának, amitől viszont csak elmélyítik a problémát és hiteltelenné teszik a szakmát komolyan gondoló, munkáját elhivatottan végző szakembert.

Megoldást jelenthetne a panelprogram helyett – vagy mellett – egy olyan állami szintű támogatás, amely az elöregedett csőhálózat cseréjére szolgálna. Hiába a szigetelt falak és az új ablak, amikor az élet-, és vagyonbiztonságot súlyosan veszélyeztetheti az épületek elhanyagolt gépészeti hálózata.

Válasz

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>